Fundament til dit terrassetag
Indhold

    For at være på den sikre side har en pergola brug for et stabilt fundament. Du kan i denne blog finde ud af, hvilke typer der findes, og hvilken der er den rigtige til din PERGOLUX pergola.

    Hvorfor er et godt fundament vigtigt?

    Et professionelt korrekt fundament giver en stabil, plan overflade til din pergola. Dette gør ikke kun monteringen nemmere, men sikrer også den nødvendige stabilitet af pergolaen. Hvis du installerer din pergola på en skrå overflade, vil den blive udsat for ubalanceret tryk, som den ikke er designet til. 

    Dette kan have konsekvenser: 

    • Trykket på skrueforbindelserne er for højt, og det kan medføre skader.
    • Den integrerede gradient kan blive negativt påvirket, hvilket betyder, at vandet ikke kan løbe ordentligt væk. 
    • Tilbehør, såsom persienner, kan ikke installeres korrekt. 

    Det har også visuelle ulemper – hvem vil have en skæv pergola?

    Er en fond obligatorisk?

    Pergolaer fås i forskellige størrelser og vægtklasser, det er ofte uklart, om et fundament er absolut nødvendigt, eller det er tilstrækkeligt med eksempelvis en komprimeret grund med et lag grus og terrasseplader.

    Det er under alle omstændigheder tilrådeligt at kende de bygningsreglementer, der gælder for den planlagte byggeplads Vores pergola anvende. 

    • Bygningsreglement:
      Forbundsstaternes respektive statsbygningsreglementer bestemmer af og til, om og hvornår et havehus skal have fundament. Desværre varierer disse regler fra stat til stat. Du kan få oplysninger hos din lokale byggemyndighed, som også oplyser om eventuelle regler i de kommunale bebyggelsesplaner. (Se også vores vejledning om byggetilladelser).

    • Klubbens vedtægter:
      Kolonihaveforeninger har også præcise regler omkring fundamentsbyggeri. Selvom du ikke finder noget om dette i lejekontrakt eller vedtægter, bør du kontakte bestyrelsen og bede om at være på den sikre side!

    I nogle tilfælde er et fundament ikke nødvendigt. Dette vil være tilfældet, hvis du allerede har bygget din terrasse på et fundament og derfor kan sikre optimal fastgørelse af pergolaen, fx med ankerbolte (udvidelsesbolte). 

    Planlæg fundamentet

    Tjek overfladen
    Overfladetilstanden spiller en yderst vigtig rolle og bør kontrolleres først. Er det ren, fast muldjord eller måske løs, sandet jord? Er undergrunden muligvis fyldt med rødder, der gør det svært at bygge fundamentet?

    For at gøre dette skal du blot lave en prøveudgravning for at være sikker!

    Leder

    Har du måske brug for el- og vandtilslutninger i din pergola til fx udekøkken, belysning eller varme?

    • De tomrør, der kræves til dette, bør integreres under konstruktionen af ​​fundamentet. Bortset fra spids- og båndfundamenter kan de eftermonteres. 
    • Overvej, om du selv skal udføre dette arbejde eller måske hyre fagfolk. 

    Størrelse

    For specifikt at planlægge fundamentet skal du tegne dimensionerne i din fremtids plantegning PERGOLUX pergola. Det er også muligt på forhånd at få en funderingsplan for den respektive model. Det betyder, at du kan bygge fundamentet på forhånd og ikke behøver at opbevare pergolaen i lang tid. 

    Fundamenttype

    Afhængigt af de givne krav er forskellige fundamentvarianter mulige. 

    • Til små pergolaer er et pladefundament lavet af stiplader ofte tilstrækkeligt
    • For større modeller bør det være punkt- eller strimmelfundamenter
    • På usikker grund anbefales en kontinuerligt lukket betonplade
    • Hvis jorden har god bæreevne, er et skruefundament, som kan bygges forholdsvis hurtigt, ideelt

    I det følgende afsnit vil vi diskutere de forskellige typer af fundamenter. 

    Fundamentet lavet af stiplader

    Et fundament lavet af stiplader er den enkleste mulighed. Den kan bygges med en lille indsats og er tilstrækkelig til små pergolaer.

    Stiplader fås i forskellige størrelser, fx 30x30, 40x40 eller 50x50 cm, og er flere centimeter tykke. De kan dog ikke tolerere store punktbelastninger, så går de simpelthen i stykker. For at sikre, at panelerne er stabile og lige, skal der først graves en dyb grube 30 cm. Denne grube skal så fyldes med et lag grus og grus. De enkelte lag skal først komprimeres, først derefter følger stipladerne. Sidste trin er at gylle med sand, så samlingerne mellem pladerne er tætte. 

    • Fordel: bygget hurtigt, relativt lave omkostninger
    • Ulempe: kun egnet til lettere pergolaer

    Stripfundamentet

    Strimmelfundamentet kaldes så, fordi der kun er støbt ca. 40 cm brede betonstrimler, som pergolaen kan fastgøres på. Hvis den er bygget rigtigt, er den tilstrækkelig til selv de største pergolamodeller, men kræver en enorm indsats.

    For at sikre at båndfundamentet er frostsikkert, skal rendegravene være mindst 80 cm dybe. En minigraver ville være meget nyttig her! For at forhindre, at rendevæggene falder sammen, er det en hjælp at støtte dem med forskallingsbrædder, inden renden udstøbes med beton. 

    Hvis undergrunden ikke er stabil nok, anbefaler vi at montere en ekstra 10 cm tyk betonplade - oven på komprimeret grus og en PE-folie.

    • Fordel: meget stabil, frostsikker, relativt lidt beton kræves uden plade
    • Ulempe: ekstrem høj arbejdsbelastning, entreprenørmaskiner påkrævet

    Betonpladen som fundament

    En lukket betonplade giver et absolut stabilt underlag for pergolaen. Konstruktionen er dog ret arbejdskrævende og medfører høje omkostninger. Denne variant er kun virkelig nødvendig i ustabil, løs jord eller i sumpede områder nær vandområder.

     Denne type fundament vælges også nogle gange, hvor det ikke ville være absolut nødvendigt, fordi konstruktionen ser ud til at være lettere end et strimmel- eller punktfundament. Her skal der dog meget store mængder frisk beton til, som man ikke selv vil blande. 

    Før du kan hælde dette fundament, er indledende arbejde nødvendigt. Først skal der graves en 40-50 cm dyb grube i samme størrelse som pergolaen - med lidt hensyn til forskallingen. Jorden skal rettes op og komprimeres. Væggene skal understøttes med robuste forskallingsbrædder, fordi der er tale om flere tons vægt. 

    Herefter følger et 15 cm tykt lag grus, som også skal rettes og komprimeres. En vibrerende plade er essentiel her. 

    En tyk PE-film følger derefter gruset, så betonen beskyttes mod fugt nedefra. 

    Først efter disse trin kan den friske beton hældes. Betonen påføres i to lag. Stålmåtter (armering) placeres mellem lagene for stabilisering. Til sidst glattes betonen ud med skraberen. 

    • Fordel: maksimal stabilitet, meget anvendelig på usikre overflader
    • Ulempe: enormt arbejde, meget høje omkostninger, entreprenørmaskiner er absolut nødvendige

    Punktfundamentet

    Et punktfundament kræver væsentligt mindre beton end en betonplade eller et båndfundament. Den består af flere "punktformede" individuelle fundamenter, der er opstillet i lige store afstande under pergolasøjlerne.

    Selvom du her sparer meget materiale, er denne variant kun egnet til solide, bærende gulve. Hvis jorden er for løs, kan vægten af ​​pergolaen flytte den, fordi de ikke er forbundet med hinanden. 

    Selvom der spares materiale, kræves der stor præcision ved opmåling, udgravning og beklædning af de enkelte fundamenter. At beklæde de enkelte fundamenter med forskallingsbrædder er en indsats, der ikke skal undervurderes. Et lille "gør det selv tip" på dette tidspunkt ville være at bruge robuste rør med en tilsvarende stor diameter som forskalling. Når alt er klargjort, hældes frisk beton i forskallingen eller rørene. Den nødvendige mængde beton kan stadig styres med færdigblandet beton fra byggemarked. 

    • Fordel: Forholdsvis lidt materiale og dermed tilsvarende lavere omkostninger
    • Ulempe: ikke muligt på løs jord, meget høj nøjagtighed ved måling er påkrævet. 

    Vi har nu forklaret de forskellige varianter af fundamenter. Men hvilken type fundament er velegnet til en pergola med lameltag?

    Vores anbefaling til PERGOLUX pergolaen

    For at opnå den maksimale vindbelastning anbefaler vi at sætte forstærkede punktfundamenter i målene 85x85x85cm og forbinde disse med et båndfundament. Pergolaen kan derefter fastgøres til fundamentet gennem terrassebeklædningen ved hjælp af såkaldte ankerbolte (ekspansionsbolte).

    Alternativt kan du også skrue pergolaen fast på fundamenter af mindre størrelse såsom 40x40x75cm eller direkte i terrassebelægninger såsom stenplader eller trægulvbrædder. Mange kunder gør dette, og den maksimale vindbelastning afhænger lidt af dine forhold

    Her kan du finde grundplanerne for PERGOLUX Pergola S1. Grundplanerne for vores S2-modeller kan findes direkte på produktsiden under "Mål og tekniske detaljer".


    3x3m PERGOLUX Pergola S1

     

    3x4m PERGOLUX Pergola S1

     

    4x4m PERGOLUX Pergola S1


     

    4x6m PERGOLUX Pergola S1

     

    FAQ

    Hvor meget koster et punktfundament?

    Omkostningerne til et punktfundament er normalt mellem 150 og 400 euro pr. funderingspunkt, afhængigt af materiale, størrelse og arbejdsbyrde. Materialeomkostningerne for beton eller præfabrikeret beton er omkring 30 til 80 euro, mens lønomkostningerne kan variere mellem 100 og 300 euro afhængig af indsatsen.

    Hvilken diameter skal du vælge til et punktfundament?

    Diameteren af ​​et punktfundament afhænger af den belastning, det er beregnet til at bære, og jordbundsforholdene. Som regel anbefales en diameter på 85x85x 85cm til lettere konstruktioner som carporte, terrasser eller haveskure. 

    I hvilken afstand placerer jeg et punktfundament?

    Vi anbefaler et punktfundament til hver stolpe på pergolaen. Nogle modeller (såsom 4x6m) har 6 stolper og andre modeller (såsom 4x6m vægbeslag) har kun 3 stolper.

    Skal pergolastolper forankres i jorden?

    Ja, pergolastolper skal forankres i jorden for at sikre stabilitet og stabilitet. Vi anbefaler fastgørelse med ekspansionsankerbolte til punktfundamenter med en længde på mindst 13 cm.

    🏡 Vil du vide mere om yderligere blogindlæg?