Fastgørelse af terrassetaget til husets væg: Sådan fungerer det!
Indhold

    Planlægger du at købe en pergola? Så er du forkælet med valgmuligheder: Skal pergolaen sættes frit op eller fastgøres til husets væg?

    Vores blog forklarer, hvad du skal vide om fastgørelse til husvæggen.

    Pergola - fastgørelseshusvæg vs. studsramme

    Er din terrasse ikke direkte knyttet til huset eller mangler dit hus massivt murværk omkring sig? Vores pergolaer for at kunne spænde den ordentligt fast? Eller er din facade endda udstyret med moderne isolering (termisk isolering kompositsystem, ETICS for kort)?

    Så ville en fritstående pergola være mere velegnet, for hvis du monterer den på en væg risikerer du ustabilitet, uønskede varme- eller kuldebroer eller skader på isoleringsskallen, så i værste fald går selve isoleringen og den deraf følgende isoleringseffekt tabt. 

    Du kan købe passende studskonstruktioner (rammekonstruktioner bestående af bærende stolper og tværbjælker til afstivning) hos specialforhandlere. De fås i enten træ eller aluminium. 

    Ydermere findes der endda specielle monteringssystemer, der kan monteres på afstand foran en isoleret facade uden at beskadige den (f.eks. Fischer Thermax). 

    VIGTIG: For at kompensere for den statiske ulempe ved den "manglende husvæg", bør du bestemt forankre pergolastøtterne fast i jorden. Bedst med såkaldte punktfundamenter.

    Har du besluttet dig for en væghængt pergola? Dette valg træffes normalt, hvis terrassen ligger i direkte tilknytning til huset, murværket giver en solid støtte, og der ikke er dyr isolering. 

    Fordelene: En pergola fastgjort til husets væg giver dig altid tag over hovedet, mens du bevæger dig mellem din stue og terrassen. Hverken en forestående regnbyge eller en stærk vind kan skade dig eller dine gæster, der kommer over til kaffe eller grill. De efterlades altid tørre. Derudover giver konstruktionen på væggen bedre statik, fordi husvæggen stabiliserer pergolaen. 

    Fastgørelse af pergolaen til husvæggen - forklaret trin for trin

    Nu vil vi vise dig, hvordan du korrekt fastgør pergolaen til husvæggen. Det er vigtigt at følge monteringsvejledningen nøje!

    Trin 1: Forberedelse af vægforbindelsesprofilen

    Bjælken, der skal forbindes med væggen, skal være én ting frem for alt: den skal installeres absolut vandtæt! Hvis det ikke tætnes korrekt, kan der permanent komme fugt mellem vægbjælkerne og væggen og trænge ind i murværket via vægbefæstelserne.

    Fugtige vægge er en perfekt grobund for skimmelsvamp. Og ingen vil have skimmelsvamp i deres murværk. Til tætning af vægbjælkerne anbefaler vi at bruge et tætningsbånd (Kompriband), som du påfører mellem tagbjælken og væggen. Det er også tilrådeligt at tætne over- og underkanten mellem tagbjælken og væggen med passende silikone. Silikonen skal have de egenskaber, at den kan bruges udenfor. Du kan få råd om dette hos en specialforhandler. 

    Trin 2: Marker installationshøjden

    I næste trin markeres monteringshøjden på husvæggen i henhold til vejledningen. Vær grundig, så højden på alle punkter, hvor vægbeslagene er fastgjort, er den samme. 

    Til gengæld bør du nu tænke over, hvordan du vil oplyse din pergola i fremtiden. Vil belysningen blive integreret i pergolaen eller monteret på den? Som regel er en strømforsyning nødvendig for begge varianter. Du bør derfor bestemt tage højde for strømkablernes rute. Hvis det er nødvendigt, kan du opbevare selve kablerne upåfaldende ved hjælp af kabelkanaler. 

    Trin 3: Fastgør vægbjælker

    Fastgør nu vægbjælken i henhold til den vedlagte vejledning. Du kan også finde instruktionerne her. Vær opmærksom på de korrekte afstande mellem vægbeslagene, først da kan ensartet statik garanteres. 

    Trin 4: Placer silikonefugen

    Hvis vægbjælken sidder godt fast, kan du nu placere silikonefugen nævnt i første trin. Vær helt præcis her. Jo mere præcist du udfører tætningen, jo færre skader vil der senere ske, hvilket nogle gange kan være meget dyrt.

    Fastgørelse af pergolaen til husvæggen - et job kun for professionelle eller også for hobbyhåndværkere?

    Nu hvor du kender de nødvendige trin til at fastgøre det til husvæggen, vil du sikkert spørge dig selv, om du kan gøre det. 

    Enhver, der er sikker nok til at udføre jobbet, kan gøre det. Men hvis du er det mindste i tvivl, så er det bedre at investere i en professionel. Dette kan spare dig for mange penge og frem for alt nerver.

    Bliver dit murværk beskadiget på grund af fugt, kan det blive meget dyrt. Især fordi hvis pergolaen ikke er fastgjort korrekt, kan forsikringsselskabet give dem skylden for deres egen skyld, hvilket betyder, at de står tilbage med skaden og selv skal afholde omkostningerne.

    Tørring eller i værste fald endda udskiftning af murværk er meget dyrere end at hyre en fagmand til at udføre installationen. Især da du så kan stole på montørens garanti i tilfælde af skade. 

    Er en tilladelse eller særskilt forsikring nødvendig?

    Du bør finde ud af mere om disse to punkter før implementering. Afhængigt af byggeloven i din forbundsstat og din kommunes udviklingsplan gælder der forskellige betingelser for, om dit projekt kræver godkendelse eller ej. Et opkald til den myndighed, der er ansvarlig for dig, vil give klarhed.

    FAQ

    Kan man montere et terrassedæksel på en betonplade?

    Fastgørelse af et terrassetag til en betonplade anbefales generelt ikke, da betonplader ofte ikke er tilstrækkeligt stabile til sikkert at bære vægten og belastningerne af et tag.

    Hvordan kan du fastgøre stolperne fra en pergola til husvæggen?

    Stolperne på en pergola kan fastgøres sikkert til husvæggen ved hjælp af vinkelstøtter eller metalbeslag. For at gøre dette skrues robuste, galvaniserede beslag på væggen for at sikre en stabil forbindelse. Alternativt kan du bruge jordankre eller stolpeholdere, der er støbt eller skruet ned i jorden og placere stolperne så tæt på væggen som muligt.

    Hvor meget koster det at montere en pergola på husvæggen?

    I gennemsnit er installationsomkostningerne for en pergola mellem 500 og 2.500 euro. Hvis der kræves yderligere fundamentarbejde eller specielle fastgørelsesmaterialer, kan omkostningerne stige yderligere.

    Hvilke skruer er velegnede til udendørs brug?

    Rustfri stålskruer er særligt velegnede til udendørs brug, da de er korrosionsbestandige og modstandsdygtige over for fugt og vejrpåvirkninger.

    🏡 Vil du vide mere om yderligere blogindlæg?